De Evolutie in B2B Marketing: Van Lead Generation naar Demand Generation

De veranderende wereld van B2B marketing

In het verleden was lead generation de heilige graal voor B2B-marketeers. Een gigantische database met contacten betekende succes. Maar zoals in elke sector evolueert B2B-marketing. De tactieken die vroeger effectief waren, zijn dat vandaag niet meer.

Hoe dat komt en wat dat voor jouw business betekent, onderzoeken we in dit artikel. Jouw bedrijf en kansen tot in het kleinste detail onder de loop nemen? Contacteer ons gerust.

Lead generation ontleed

Lead generation is vergelijkbaar met het werpen van een breed net in de oceaan en hopen op een grote vangst. Het nadeel? Vaak eindig je met een net vol ongewenste vissen.

Voorbeeld: een IT-bedrijf biedt een webinar aan over de nieuwste beveiligingsprotocollen. Duizenden melden zich aan, maar slechts een klein percentage is werkelijk geïnteresseerd in het aanschaffen van hun oplossingen.

De marketingcampagnes die je later loslaat op deze leads, hebben hierdoor niet het gewenste resultaat. Ze zijn namelijk niet echt geïnteresseerd in jouw product of dienst (= omdat ze niet behoren tot jouw echte doelpubliek).

Demand Generation: een diepgaandere aanpak

In tegenstelling tot de ‘breed-net’-benadering van lead gen, gaat demand generation meer over precisievissen. Het gaat erom de juiste mensen met de juiste behoeften op het juiste moment aan te trekken.

Zo hebben jouw marketingcampagnes zoals e-mailflows en retargeting wel het gewenste resultaat.

Effectieve demand generation: stappenplan

  1. Je klant zit aan het stuur: begin met het identificeren van de echte behoeften van de klant. Luister meer, spreek minder.
  2. Gepersonaliseerde content: een-op-een marketing is de toekomst. Geef elke potentiële klant het gevoel dat de content speciaal voor hem is gemaakt.
  3. Engagement is key: bouw relaties op. Ga interacties aan die verder gaan dan likes, shares en vluchtige opmerkingen.
  4. Dialoog, geen monoloog: marketing moet een gesprek zijn. Gebruik feedbackloops om constant te leren en je aanpak aan te passen.

De voordelen van demand generation

  • Betere ROI: minder verspilling van middelen aan leads die nooit zullen converteren.
  • Duurzamere klantrelaties: door het opbouwen van echte waarde en vertrouwen bevorder je klantloyaliteit.
  • Gerichtere campagnes: met een duidelijke focus op wat de klant wil, worden marketingcampagnes relevanter en effectiever.

Tot Slot

De B2B-marketingwereld verandert. Hoewel lead generation nog steeds waarde heeft in bepaalde scenario’s, is het belangrijk om de nadruk te leggen op het opbouwen van duurzame relaties door middel van demand generation. In deze dynamische markt is het essentieel om voorop te blijven lopen, naar je klanten te luisteren en echte waarde te leveren.

Benieuwd welke impact demand generation heeft op jouw business?

Contacteer ons gerust, samen gaan we naar het volgende level. 

Abonneer je op onze nieuwsbrief