Google Ads targeting: Hoe bereik je de juiste doelgroep?

Ken je dat gevoel wanneer je een Google Ads campagne lanceert met de juiste boodschap en zoekwoorden, maar niemand reageert op jouw advertenties? Misschien zijn de impressies niet slecht. Maar de click-through rate (CTR), conversieratio en return on ad spend (ROAS) zijn verschrikkelijk.

Vaak is dit een targeting probleem!

Als je niet de juiste groep mensen bereikt, kun je niet verwachten dat je advertentiecampagnes werken. Je zal op het einde van de rit eindigen met een lage conversie, of erger nog, niet-gekwalificeerde leads. Veel geld uitgegeven, maar weinig nieuwe inkomsten …

Dus hoe zorg je ervoor dat je verbinding maakt met de juiste doelgroep? In dit artikel behandelen we de belangrijkste aspecten van Google Ads targeting om je te helpen je campagnes te verbeteren en je resultaten te optimaliseren.

Hoe werkt Google Ads targeting?

Google Ads biedt verschillende content en doelgroep targeting tools om te bepalen wie je campagnes te zien krijgt. Je kunt mensen targeten op basis van waar ze wonen, wat ze leuk vinden, waar ze voor winkelen, welke sites ze bezoeken en andere zaken.

Google Ads beperkt je dus niet tot één type targeting. Beter nog, je kan je ideale doelgroep samenstellen door verschillende targetingopties op campagne- of advertentiegroepniveau in lagen op te nemen.

In de meeste gevallen is de enige beperking het type campagne dat je maakt. Je hebt toegang tot sommige mogelijkheden in alle Google-advertentienetwerken. Andere zijn echter alleen beschikbaar voor zoekadvertenties of display-advertenties.

Google display targeting

Display-advertenties werken doorgaans het best op mensen die overeenkomen met jouw klanten of gebruikers die interesse hebben in jouw merk, producten of diensten. Wanneer je adverteert op het Google Display Netwerk (GDN), kun je kiezen uit deze advertentie targeting opties:

      • Locatie
      • Demografie
      • Onderwerp
      • Plaatsing
      • Zoekwoord
      • Affiniteit doelgroepen
      • Aangepaste doelgroepen
      • Geoptimaliseerde targeting

Google search targeting

Zoekadvertenties daarentegen werken over het algemeen het best op potentiële klanten die actief op zoek zijn naar wat jouw merk aanbiedt of gebruikers die al eerder interactie hebben gehad met jouw bedrijf. Wanneer je adverteert op het Google Search Network, kan je kiezen uit deze targeting opties:

      • Locatie
      • Zoekwoord
      • In-markt doelgroepen
      • Remarketing lijsten
      • Aangepaste doelgroepen
      • Locatie targeting

Google Ads (SEA) richt zich standaard op mensen met een aanwezigheid of interesse in het land waar je account is gevestigd. Als je de locatietargeting wil uitbreiden, kies dan een bredere regio, zoals meerdere landen of de hele wereld. Beperk jouw targeting in plaats daarvan als jouw bedrijf een lokaal publiek bedient of als je hebt gemerkt dat mensen in een bepaald gebied geneigd zijn betere klanten te worden. Je kunt elke staat, provincie, stad of gemeente invoeren. Vaak starten wij als Google Ads agency, lokaal, en breiden verder uit vanaf dat we weten wat werkt voor onze klant!

 

Wil je voorkomen dat je mensen in bepaalde gebieden bereikt? Selecteer bij het invoeren van locaties uitsluiten om een lijst met demografische uitsluitingen te maken.

Demografische targeting

Je kan kiezen uit een combinatie van verschillende demografische targeting- mogelijkheden.

Google Ads biedt demografische filters waarmee je je kunt richten op mensen die overeenkomen met jouw klantpersoonlijkheid. 

      • Leeftijdsgroepen tussen 18 en 65+ jaar
      • Geslacht
      • Ouderlijke status
      • Gezinsinkomen (niet in elk land beschikbaar)

Wil je voorkomen dat je mensen in bepaalde gebieden bereikt? Selecteer bij het invoeren van locaties uitsluiten om een lijst met demografische uitsluitingen te maken.

Topic / onderwerpen targeting

Topic targeting helpt je om doelgroepen in bepaalde contexten te bereiken.

Plaatsingstargeting

Met placement targeting kun je nog specifieker bepalen waar je display-advertenties worden weergegeven. Je kunt de webpagina’s, apps en video’s selecteren waar je wilt dat je advertenties worden weergegeven.

Zoekwoord targeting

Zowel zoek- als display campagnes ondersteunen keyword targeting, maar deze optie werkt verschillend op de twee netwerken. Voor display-campagnes kun je termen invoeren die betrekking hebben op jouw merk, producten en services om Google Ads te helpen relevante sites te vinden om jouw campagnes te plaatsen. Je kunt Google Keyword Planner gebruiken om ideeën te bedenken.

Terwijl keyword targeting optioneel is voor display campagnes, is het essentieel voor search campagnes. De zoekwoorden die je kiest vertellen Google Ads op welke zoektermen ze moeten bieden en wanneer ze je winnende advertentie moeten weergeven op de resultatenpagina van de zoekmachine. Zorg ervoor dat je de juiste zoekwoordmatchtypes en een lijst met negatieve trefwoorden gebruikt om elke advertentiegroep te optimaliseren.

Doelgroep targeting

Wil je gebruikers liever targeten op basis van hun interesses en gedrag? Google Ads biedt ook verschillende soorten vooraf en op maat gemaakte gebruikerssegmenten die bekend staan als doelgroepen.

Affiniteitssegmenten targeting

Adverteerders kunnen kiezen uit ongeveer 80 vooraf gebouwde affiniteitssegmenten die zich richten op gebruikers op basis van hun voorkeuren en hobby’s. je kan gebruikers bereiken die interesse hebben in wat jouw bedrijf aanbiedt of hobby’s die overeenkomen met jouw klantpersoonlijkheid. Gebruikers kunnen deze interesses voor nauwkeurigheid aanpassen door hun Google Ads instellingen te wijzigen.

In-market-segmenten targeting

Om gebruikers te bereiken die actief op zoek zijn naar wat je aanbiedt, gebruik je in-market audiences. Deze segmenten zijn op gedrag gebaseerde doelgroepen van mensen die winkelen voor de producten en diensten die jouw bedrijf verkoopt.

Aangepaste segmenten

Als adverteerder ben je niet beperkt tot kant-en-klare Google Ads-doelgroepen. In plaats daarvan kun je aangepaste doelgroepen maken die een betere match of nauwere targeting bieden.

Als je een doelgroep met aangepaste intenties wilt maken, voer je een zoekwoord, website of app in als bron. Vervolgens kan Google Ads een groep gebruikers met relevante interesses of aankoopintenties samenstellen.

Je kunt ook een aangepaste doelgroep samenstellen op basis van mensen die naar bepaalde termen hebben gezocht in Google. Dat betekent dat je retargeting op basis van zoekopdrachten kunt toevoegen aan displaycampagnes die worden weergegeven op Google-kanalen zoals YouTube.

Remarketing doelgroepen

Waarom zou je je richten op het bereiken van nieuwe doelgroepen als je in plaats daarvan gebruik kunt maken van bestaande doelgroepen? Met Google Ads kun je remarketinglijsten maken om mensen te targeten die jouw site of app al hebben bezocht, of interactie met jouw advertenties hebben gehad. je kan deze segmenten ook gebruiken om vergelijkbare doelgroepen te vinden die mogelijk net zo geïnteresseerd zijn in jouw bedrijf.

Om remarketinglijsten te maken, klik je in je Google Ads account op Tools & Settings en selecteer je Audience Manager. Maak vervolgens een nieuwe doelgroep aan op basis van websitebezoekers, app-gebruikers of YouTube-gebruikers. Je kunt ook je eigen klantenlijst gebruiken als doelgroep.

Je kunt ook remarketing doelgroepen importeren vanuit Google Analytics. Koppel je Google Ads account aan Google Analytics en selecteer welke lijsten je wilt toevoegen.

Geoptimaliseerde targeting

Google Ads maakt gebruik van geoptimaliseerde targeting om meer conversies te genereren op basis van je landingspagina’s en creatieve middelen. Zodra je een van de bovenstaande handmatige opties hebt toegevoegd, kun je deze extra targeting uitschakelen. Als je echter wilt dat Google je targeting automatisch uitbreidt, kun je deze optie ingeschakeld laten.

Of je je nu wilt richten op bepaalde personen, contexten of zoektermen, Google Ads heeft de juiste optie voor jouw bedrijf. Met zo veel datasegmenten en aangepaste combinaties binnen handbereik, kunnen je campagnes bijna elk type gebruiker bereiken.

Hulp nodig met Google Ads?

Neem contact met ons op voor een gratis strategie sessie!

Marketing Optimalisatie Scan

"*" indicates required fields